Veelgestelde vragen bij de aanleg van een zwembad

 

Waarom kiest Alwego voor Polyporopyleen zwembaden ? Wat zijn de belangrijkste voordelen tov andere zwembaden ?

 

Met polypropyleen kiest Alwego voor duurzaamheid in vele opzichten. Anders dan een betonnen zwembad of alternatieve kunststoffen is polypropyleen recycleerbaar of zelfs herbruikbaar. Polypropyleen is daarnaast een heel sterk materiaal, sterker dan bijvoorbeeld polyethyleen of polyester, maar tegelijk ook beter bestand tegen puntbelasting. Voor uw zwembad passen we 10 mm dik materiaal toe, dat in de massa gekleurd is. Polypropyleen verkleurt nauwelijks met de tijd. Het materiaal is chemisch en biologisch inert. Het oppervlak is niet poreus en daardoor ongevoelig voor osmose, in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen. Osmose is de aantasting van kunststof door water via kleine scheurtjes.

De gladde wanden zijn glad en antibacteriëel. Algen kunnen zich niet hechten. Er is minder chloor nodig om het zwembad te ontsmetten.

Polypropyleenplaten worden aan elkaar gelast op maat van uw zwembad. We spreken dus van een uiterst degelijk industriëel proces van prefabricatie. Voor u betekent het dat we een zwembad op heel korte tijd kunnen plaatsen, maximum enkele dagen.

Uw polypropyleen zwembad is ijzersterk, heeft een strakke en tijdloze look, gaat jarenlang mee en blijft al die tijd mooi. En daaarom kiest Alwego voor dit materiaal.


Vanaf welk budget kan ik terecht bij Alwego ? Wat kost een kwaliteits zwembad ?

Eerlijk is eerlijk. Een zwembad in polypropyleen is niet de goedkoopste oplossing. Het budget is een gevolg van de keuze voor duurzaamheid en kwaliteit. De prijs voor uw zwembad hangt natuurlijk af van een aantal factoren en er kunnen keuzes worden gemaakt, maar in het resultaat is er één constante: kwaliteit. Reken voor een compleet zwembad in polypropyleen met randafwerking op een budget tussen de 50.000 en 70.000 Euro, BTW Inclusief. De afmetingen, rolluikkeuze en enkele technische opties zullen in belangrijke mate de eindprijs beïnvloeden.

 


Met welke jaarlijkse vaste kosten moet ik rekening houden ?

 

Een zwembad is een stevige investering. Daarnaast zijn er nog enkele jaarlijks weerkerende kosten. We ztten de belangrijkste 3 voor u op een rijtje.

Filteren: de waterpomp.

 Alwego installeert enkel een frequentiegestuurde pomp. Die verbruikt zo’n 120W, dat is tot 8 keer minder dan een klassieke pomp. De verbruikskosten zullen op jaarbasis niet hoger dan €100,00 oplopen. U bespaart honderden Euro’s.

Bijkomende voordelen: dit type pomp werkt bijzonder stil. Het lage werkregime garandeert een lange levensduur en erg weinig kans op uitval.

Verwarmen: de warmtepomp

Het verwarmen van uw zwembad is veruit de grootste kost op jaarbasis. Afhankelijk van het watervolume, de gewenste temperatuur en de omgevingstemperatuur zal je elektriciteitsrekening wellicht ergens tussen de €800,00 & €1.500,00 landen.

Het is erg belangrijk om een full inverter warmtepomp met ruim vermogen te kiezen. Ze zal minder verbruiken en stiller draaien. Combineer je een warmtepomp met een rolluik met solarlamellen, dan kies je voor de zuinigste installatie.

Lentekriebels gaan vaak gepaard met zwemkriebels. Is er mooi weer in zicht, begin dan een dag op 10 op voorhand je zwembad te verwarmen. De warmtepomp zal (afhankelijk van een aantal factoren) je zwembad à rato van ongeveer 1°C per dag bijwarmen. In deze periode verbruik je het meest.

De omgevingstemperatuur is de belangrijkste parameter voor het verbruik van je warmtepomp. Vermijd verwarmen bij een omgevingstemperatuur lager dan 15°C. Eens je zwembad op temperatuur is, matigt ook het verbruik van je warmtepomp. Die gaat op een lager pitje draaien, al helemaal in combinatie solar lamellen.

Waterbehandeling: chloor en pH-

Elders in deze rubriek behandelen we de waterbehandeling zelf. Kiest u voor een zoutelectrolyse systeem, dan is uw initiële investering hoger, maar beperkt u de jaarlijkse kosten voor onderhoudsproducten tot zo’n €60.00.

Heeft u gekozen voor een automatische (vloeibare) chloor en pH- toevoeging, dan ligt de investeringskost zo’n €2000,00 lager. Uw jaarlijkse kosten aan onderhoudsproducten liggen in dat geval zo’n €200,00 hoger.

Je zou dus kunnen zeggen dat de terugbetaaltijd van een investering in een automatische zoutelectrolyse zo’n 10 jaar is.


Hoe lang duurt het gemiddeld om een zwembad te bouwen ?

 

Doorgaans duurt de plaatsing van een zwembad 3 dagen:

 • dag 1: uitgraven bouwput, betonfundering + chape
 • dag 2: plaatsing zwembadkuip in polypropyleen, technieken, op- en aanvullen
 •  dag 3: plaatsing randstenen, afwerking rondom

Er zijn factoren die deze tijd enigszins kunnen verlengen – bijvoorbeeld een bronbemaling om de grondwaterstand te verlagen Dit wordt vooraf uitgebreid met u besproken.


Wat is de beste periode om een zwembad aan te leggen ?

 

Wij raden aan als het kan je zwembad in het najaar te plaatsen. Tijdens de herfst en de winter is de grondwaterstand het laagst en heb je minder kans op extra kosten om grondwater te verwijderen.

Bovendien heb je dan nog enkele weken / maanden de tijd om de omgevingswerken te (laten) doen  en de tuin de kans te geven om zich te herstellen. Resultaat: een perfect afgewerkte pool area wanneer de lente zich aandient.


Welke voorbereidingen moet ik treffen voor de aanleg van mijn zwembad ?

Technische ruimte :

Wellicht heeft u een tuinhuis, technische ruimte of pool house waar we de zwembadtechnieken en bediening kunnen centraliseren. We bekijken samen de beste integratie en ook de juiste plaats van uw warmtepomp. De technische ruimte bevindt zich op maximum 10 meter afstand van het zwembad. De technieken worden geplaatst over een breedte van ca. 170cm en een diepte van ca 80cm.

Watertoevoer en -afvoer :

Om uw zwembad (aan) te vullen is een leidingwatertoevoer nodig in de technische ruimte. Er is ook een aansluiting op het rioleringsnet nodig, bijvoorbeeld voor wanneer u een zgn. backwash of terugspoeling doet.

Elektriciteit :

In de technische ruimte hebben we een 230V elektriciteitsaansluiting nodig en een stroomsterkte van minimum 16A. De elektriciteitskabel heeft 3 geleiders met een sectiedoorsnede van 4mm2.

Toegankelijkheid van de werf :

Verder is een goede toegankelijkheid van de site wenselijk. De put wordt uitgegraven met een kraan. Het zwembad zelf wordt af fabriek gemonteerd en met een kraan in de bouwput geplaatst. Een 4 meter brede toegang tot de werf is nodig.


Wat is de gemiddelde leveringstermijn voor een polypropyleen zwembad ?

De levertijd van een zwembad hangt af van de seizoensdrukte. In het voorjaar leveren we doorgaans 6 à 8 weken na bestelling, buiten deze periode kan je rekenen  op 3 à 4 weken.


Heb ik een bouwvergunning nodig

Mogelijk heb je geen bouwvergunning nodig voor de bouw of plaatsing van een zwembad in uw tuin, maar wel in 1 van deze gevallen (belangrijkste vuistregels):

 • Je hebt – zwembad inbegrepen – in totaal meer dan 80m2 niet-overdekte constructies in uw tuin (terrassen en betegeling rondom het zwembad inbegrepen)
 •  Je zwembad ligt op minder dan 1m afstand van de perceelsgrens
 • je zwembad ligt meer dan 30m verwijderd van uw achtergevel

Hoeveel maanden per jaar kan ik genieten van mijn zwembad ?

België is de Costa Brava niet, maar we hebben wel technische hulpmiddelen om optimaal en zolang mogelijk van ons zwembad te genieten. Dankzij een goed gedimensioneerde warmtepomp, kan u het zwembadwater al vanaf april verwarmen tot een aangename temperatuur. Midden oktober zit het beste van het zwemseizoen er op. We zijn een sterke voorstander van een geautomatiseerd rolluik met SOLAR lamellen. De temperatuur onder de lamellen loopt op tot zo’n 50° C en helpt om het energieverbruik van uw warmtepomp laag te houden.

 


Water behandeling : Kies je voor een zoutelectrolye, een hydrolyse of en Chloor doseer systeem ?

De juiste waterbehandeling is essentiëel voor een goede zwemervaring.

Een goede waterbehandeling is nodig om uw water te ontsmetten en kraakhelder te houden. Dat gebeurt op de meest efficiënte manier in water met de juiste zuurtegraad of pH.  De ideale pH waarde van zwembadwater is 7.2, maar die is onderhevig aan schommelingen als gevolg van allerlei externe invloeden, met name regenval of warme temperaturen zijn de belangrijkste.

Alwego kiest systematisch voor één van de volgende systemen voor de beste waterbehandeling :

(Zout) elektrolyse, Hydrolyse of chloor/PH dosering.

Deze systemen worden volledig geautomatiseerd en ontzorgen u dus maximaal. Ze corrigeren doorlopend de zuurtegraad pH waar nodig en sturen de ontsmetting aan volgens behoefte.

Zoutelectrolyse is een proces waarbij zout (NaCl) wordt omgezet in Chloor (Cl2). Een paar keer per jaar verdeel je ongeveer 20kg zout in je zwembad en het zoutelectrolysetoestel doet de rest : pH meting, pH correctie indien nodig en toevoeging van Chloor wanneer nodig.

Hydrolyse is een proces waarbij water (H2O) wordt gesplitst.  Bij dit proces komt zuurstof vrij in verschillende vormen : O3 (Ozon) Watertof peroxide (H2O2), radicale O2), zuurstof, ...  Zuurstof heeft sterk oxiderend en ontsmettende eigenschappen die zelfs de ontsmettende eigenschappen van Chloor overstijgen.  Op die manier wordt je zwembadwater op een heel natuurlijke manier ontsmet op basis van zuurstof.  

In geval van een chloordosering zal het toestel in de eerste plaats de pH corrigeren, zodat de toe te voegen chloor een optimale werking heeft.  Naar gelang de graad van vervuiling van het zwembadwater zal het toestel systematisch vloeibaar Chloor toedienen.  Eens de verontreiniging ontsmet is, zal de chloor vrij komen en verdampen.  Hier moet je rekening houden dat je telkens verse bussen chloor moet aan het toestel hangen.

 

Waarom Installer je best een goede automatisatie :

 • automatische beheersing van de zuurtegraad
 • automatische beheersing van vervuiling van het zwembad
 • geen omzien naar het zwembadwater gedurende langere periodes
 • geen prikkende ogen 

De belangrijkste voordelen & nadelen van een zoutelektrolyse zijn :

 • het water voelt “zacht” aan (3 tot 6 gr. zout per Liter water)
 • hogere investering bij instap,
 • lagere kosten op termijn, ca. 100 kg zout à 25 € / zak / jaar,
 • ontsmetting op basis van chloor,
 • chloorgeur mogelijk,

De belangrijkste voordelen & nadelen van een Hydrolyse zijn :

 • het water voelt “zacht” aan (1,5 gr. zout of magnesium chloride / Liter water)
 • hogere investering bij instap, 
 • lagere kosten op termijn, ca. 25 kg zout à 25 € / zak / jaar,
 • ontsmetting op basis van zuurstof,
 • Heel helder en gezond water (veel zuurstof in het water)
 • dit ervaren wij als het meest stabiele, betrouwbare en onderhoudsvriendelijke systeem

De belangrijkste voordelen & nadelen van een pH- en Chloordosering zijn :

 • Het water wordt efficiënt ontsmet
 • Ontsmetting dmv Chloor
 • chloordamp & chloorgeur mogelijk
 • Hogere onderhoudskosten op termijn (aankoop Chloor à 10 bidons à 30 € per seizoen)

Bij elk van deze systemen blijft een goede pH (7.2) wel noodzakelijk :

 • Optimale ontsmetting
 • geen prikkende ogen
 • bij een lage pH wordt het zwembadwater corrosief en agressief

 


Wat maakt Alwego anders dan andere zwembadbouwers ?

Alwego levert en plaatst kwaliteitsbaden in polypropyleen volgens een beproefd concept. Er is veel technische expertise in huis. Het bedrijf bestaat sinds 1983 en wordt geleid door tuinarchitecten met ervaring in de uitvoering van totaalprojecten tuinaanleg, zwembaden en openbaar domein. Onze bedrijfscultuur is gestoeld op het begrijpen en ontzorgen van onze klanten. Integriteit is een kernwaarde.

 


Vraag 12

ANTWOORD 12


 
VRAAG 13 

ANWOORD 13 


Famillie R. uit Zwijndrecht
Fantastisch team … zowel het prachtig ontwerp van het zwembad én de tuin als de aanleg van het ganse zwembad/tuinplan verdient een dikke pluim … belangrijk voor ons is ook een goede na-service en ook hier niets dan lof : steeds snel antwoord op bijkomende vragen en/o ...
Famillie G. uit Bornem
Ze denken mee met het ontwerp
Wij hebben gemerkt dat Alwego niet gewoon verkopers zijn van zwembaden. Ze denken mee met het ontwerp, en met hun ervaring gaven ze ons heel nuttige tips.Een zwembad is toch altijd een investering, en dan wil je dat je achteraf van niets spijt hebt. Bij Alwego word j ...
Famillie W uit merelbeke
Betrouwbare en heel reactieve partner.
Mevr. S. uit Wetteren
Goede opvolging & heel vlotte uitvoering
Ik wilde een zwembad, helemaal op maat van mezelf en mijn kids. Zo werd een zithoek gerealiseerd in het zwembad waarin het gezellig zitten is om een boek te lezen of waarin de kids lekker kunnen Chillen. Alwego slaagde er in om mijn bestaande tuinhuis om te bouwen ...
Fam. Vankeirsbilck - De Waele uit Lochristi
Vertrouwen
Na lang zoeken met welke firma we in zee zouden gaan hadden wij een gesprek met Alwego. Er werd meteen een gevoel van vertrouwen gecreëerd. Dat gevoel is gedurende de gesprekken en de werken die erop volgden alleen maar versterkt. Wij raden Alwego met gerust hart aan ...
Familie S. uit Wichelen
De planning werd stipt gevolgd
Het contact met Alwego was altijd prima. Dat was zo voor de verkoop, maar ook daarna stonden ze altijd voor ons klaar. We konden ook altijd vertrouwen op hun woord en de planning werd stipt gevolgd. Bovendien deden de werkmannen hun uiterste best om alles zeer nauwke ...
famillie C uit Oostkamp - Varsenare
Onze tuinaannemer had zelden zo’n gestructureerde en propere uitvoering gezien.
We kregen een zeer professionele en uitvoerige uitleg naar aanloop van het project. Ook alle vragen werden snel beantwoord zodat we een weloverwogen keuze konden maken. De uitvoering zelf was top! Onze tuinaannemer had zelden zo’n gestructureerde en propere uitvoerin ...
Famillie T uit Moorsel
Alles verliep stipt en zoals afgesproken. Persoonlijke service na installatie.
Wij zijn heel tevreden over de samenwerking met Alwego. De opvolging verloopt heel stipt en alles wordt uitgevoerd zoals afgesproken. Kwalitatieve onderdelen worden gebruikt en dit aan een juiste prijs. We zijn heel tevreden met service na installatie en persoonlijke ...
Famillie V.K. uit Merelbeke
Van bij het eerste contact konden we de open communicatie zeer waarderen, net als in latere fases het persoonlijke contact met de medewerkers, de transparante offerte, de mogelijkheid om een project te gaan bekijken en de uiteindelijke uitvoering van de werken. Maar ...
Fam. G. Peeters uit Daknam (Lokeren)
Juist gevoel, Topteam !
Wij hadden vanaf ons eerste gesprek een juist gevoel bij Alwego, en dat is tot op vandaag nooit veranderd. Er werd rekening gehouden met onze voorkeuren en van daaruit groeide een mooi project dat op gebied van planning, uitvoering en opvolging perfect verliep. Bedan ...
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om je surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Wil je hier meer over weten? Lees dan hier onze cookiepolicy.